ИДЕЕН Проект 18:

Виктор Александров, Кремена Пенчева, Милан Ангелов, Лесотехнически университет, София


за проекта


В съвремието проектирането на обществен интериор на банки представлява сложна комбинация от удовлетворяването на изисквания и нужди както от страна на клиентите, така и от страна на служителите. В нашето предложение за редизайн на офисите на „Първа инвестиционна банка“ сме взели предвид всеки аспект, необходим за получаването на една ефективна и качествена работна среда, където редуцираното време за служители и клиенти е главна отправна точка. Дизайнът съчетава в себе си гъвкавост, функционалност, удобство, ергономичност, иновативност, естетика и безопасност, като предава усещане за простор, елегантност, комфорт и хармония. Постигната е визуална идентичност между логото и цветовете от корпоративната визия на Fibank с мебелите и интериора, както и идентичност между ценностите и посланията на банката с начина на работа, видовете обслужване и разпределение на пространствата. Дизайнът е насочен към иновации, клиентска ориентираност и високо качество на обслужване. Всеки етап от проектирането е съобразен със спецификата на работната дейност, а добрата организация на помещенията е резултат от правилното зониране и разпределение на мебелните групи. Освен това както мебелите, така и цялостният интериор са съобразени с всички функционални, конструктивни, ергономични и композиционни норми.
 
Като основни принципи при подбирането на материалите за интериора са освен качеството, якостта и деферомационната устойчивост, така и естетичнотта и трайността. Използвани са предимно следните материали – масивна дървесина, фурнировани или боядисани плочи от дървесни влакна, както и технически камък, мрамор, компактен HPL, стъкло, метали, керамика и т.н. Масивната дървесина на дъба не само създава усещане за уют и връзка с природата, но и осигурява изключително надеждни и яки конструкции, както и възможност за различни декоративни решения поради красивата си текстура. Предпочетено е и използването на плочи от дървесни влакна – MDF, тъй като те притежават висока якостна и деформционна устойчивост, високи стойнсоти на винтозадържане, както и хомогенна структура.
Цветовата гама в проектирания интериор е предимно неутрална и ахроматична – кафяво, топло сиво и бяло, като за акцент са използвани двата основни за банката цвята – червеното и синьото. Гланцираните и матови повърхности са умерено съчетани. Текстурите на мрамор, дървесина, матова боя и стъкло преобладават, а дамаски като кожа и флок допълват общото впечетление за интериора. Използавани са и синтетичните материи, които притежават висока износоустойчивост. Цялостният облик на проетираните мебели и интериорно пространство цели да създаде усещане за семпъл дизайн с акценти от логото на банката, което ясно личи при съединенията при някои видове бюра, дръжки на част от корпусните мебели, брандирането на столове за служутелите, стъклата и подовата настилка.
 
И в двете банки са обособени следните зони:
1. Зона 24/7
2. Зона фронт офис
3. Зона за персонално банкиране
4. Зона каса
5. Зона за кредитиране – физически и юридически лица
6. Зона управител
7. Зона злато и нумизматика
8. Зона изчакване
9. Зона съхранение
 
Зона 24/7 е снабдена с АТМ-и и рекламни материли, като е обособена отвътрешната част на фасадата и е отделена чрез стъкла от салона на банката. Достъпът до нея се осъщесвява чрез сканиране на карта на клиента.
В зона фронт офис сме наблегнали на изчистена визия, където вълнообразните форми разчупват интериора. В началото е поставена машина за билети и ориентация в офиса на банката, която също служи и като център в логото на банката, позициионирано на пода. Покрай прозорците са наредени модулни тапицирани мебели „BOB”, които позволяват гъвкаво подреждане в отделни групи, като различна визия може да получи и чрез пренареждане на различните цветове. Те обособяват зоната за изчакване. В масичките и тапицираната мебел са предвидени зони с контакти за зареждане на смартфони и други електронни устройства. Дървените вертикални детайли зад тях не само повишават безопасността в банката, но и допълват общата визия на вътрешното обзавеждане. Тревистите растения придават допълнителна свежест и хармония. Също така са позиционирани машини за Self-Service и терминал Мy Fibank. Бюрата за обслужване на клиенти са обособени от колоните според архитектурата на помещението. Над всяко едно от тях са поставени LED екрани за реклами на Fibank и информация за статуса на заетост на служителите в банката. На самото бюро е позициониран таблет, на който може да се оцени обслужването, да се гледат реклами, да се набавя информация или бързо да се попълват лични данни, които автомтично да влизат в системата, както и да се използва електроенен подпис. На колоните са поставени зарядни утсройства тип USB порт за клиентите. От двете страни колоните също са снабдени с вертикално скрито LED осветление в алуминиев профил, което ще свети в различен цвят спрямо заетостта на служителя от банката – в бяла светлина означава, че банковият служител е свободен и червена светлина, че е зает. Табелките в горната част на бюрата също светят в необходимия цвят. Под всяко бюро има корпусна мебел с чекмеджета за съхранение на документация, а до стената зад служителите са поставени корпусни мебели за съхранение на допълнителна документация, чията визия създава усещане за стенна обшивка. Подът насочва към най-важните зони в банката, както и скритото LED осветлението при окачените тавани покрай стените.
 
Зоната за персонално банкиране се намира в дъното на основния салон, като там обзавеждането е малко по-луксозно. Дизайнът на бюрото е специално създаден от нас. Корпусната мебел е с три плъзгащи врати, което придва ефирност и лукс на стаята. За акцент служи позлатата върху металните части в интериора и дръжките на корпусните мебели. Колоните са облечени с дървени летви до тавана. Окачнията таван със скрито LED осветление и подсветнатото лого със златен акцент придават нужния лукс и уединение, което услугата на персоналното банкиране предлага.
Зоната на касата има две работни места, като посредата е обособено и място за обслужване на хора в неравностойно полежение. Касата е максимално обезопасена, като е затворена отвсякъде със стъкло и дървени детайли, като централно е поставено 3D логото на банката в съответните цветове. В задната част са разположени два високи шкафа за документи. На отсрещаната стена е поставен широкоформатен LED екран, който ще служи за реклама и информация. Задната и предната част на банката са разделени от плъзгащи стъклени врати. Навътре по коридора е поставена специална витрина със стъклени вратички за излагане на ценни монети, кюлчета и колекционни серии, които ще обособят и зоната злато и нумизматика.
 
Зоната на управителя е обособена в кабинет със стъклена преграда. Освен дизайнерско бюро с корпусна мебел с чекмеджета за докуементи, помещението ще бъде снабдено и с Mini Coffee Station, където ще бъде възможно приготвянето на кафе.
Зоната за кредитиране на физически и юридически лица е отворена, като в близост е предвидена и зона за изчакване с мека мебел. На една от стените ще се представя по интересен начин историята на Fibank, която ще бъде поднесена хронологично и с интерсни факти.
За крайния резултат на облика на това помещение важна роля играят използваните форми и линии, стиловото предпочитание към минималистичния и елегантен дизайн, както и материалите, които са не само качествени, но и естетични. Вярвамe, че сме постигнала един привлекателен и интересен интериор, който същевременно е и функционален за своите обитатели и отговаря на всичките им желания. Вярваме, че проектът за редизайн на офисите на Fibank създава усещане за простор, елегантност, иновативност, индивидуалност и комфорт, а нейните обитатели в действително биха се почуствали като част от тази нова среда, веднага след престъпването на прага на вратата.

Автор


Виктор Александров, Кремена Пенчева, Милан Ангелов

Университет: Лесотехнически университет