ИДЕЕН Проект 15:

Марина Иванова, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, София


за проекта


Най-важно за мен беше интериорът, който създавам, да носи усещане за спокойствие и уют.  При проектирането на офисите комбинирах елементи от два много популярни стила - модерен и индустриален. Меката мебел в цветовете на бранда допринася за модерното усещане, а акцентите от дърво, метал и скандинавски мъх са по-скоро елементи от индустриалния стил.

И в двата офиса използвах едни и същи основни елементи на интериора. По този начин се запазва един общ стил и визия - лесно отличаващи и запомнящи се.

Още с влизането в офисите, основно впечатление правят високите бюра на касите. Те са декорирани с мъх и мазилка, имитираща бетон. Над тях централно място заема и логото на банката.

Кътовете за изчакване са отделени, както от касите, така и от останалите работни места. Хората могат да изчакат реда си, без да притесняват служителите, в една приятна и уютна атмосфера.

Подовата настилка е изцяло предвидена от винилови панели с естествен дървесен дизайн. Виниловата настилка има много предимства пред ламината и гранитогреса - изглежда красиво като естествено дърво, поддържа се лесно, 100% водоустойчива е. Тези подове са устойчиви на износване, натоварване и освен това е тиха настилка, която създава комфорт в помещения с голям човекопоток.

За елементи от стените е използвана декоративна мазилка с ефект на бетон. Именно тази мазилка ни помага да се доближим до индустриалния дизайн, но е използвана пестеливо, тъй като прекомерната й употреба може да доведе до създаването на нежелан студен интериор.

Скандинавският мъх, използван по стените и колоните, съчетава безвремието на природата с най-модерните технологии и дизайн. Присъствието на зеленина в помещението влияе позитивно на хората, повишава продуктивността и понижава нивата на стрес. Връзката човек-природа има позитивно влияние върху качеството на живот в градска среда. Мъхът не изисква никакво поливане или по-специална поддръжка.

Геометричните форми по панелите на стените са препратка към модерния стил. Дървените растери по колоните продължават и по тавана, като по този начин се придава завършеност на помещението и се добавя интересен детайл. Съчетани със скандинавския мъх, създават една обща картина на уют и пренасят природата в офисното пространство.

Основното осветление е с LED прожектори на релси. Осветяват добре помещенията, а самите тела са с модерен и изчистен дизайн, който не натежава на интериора. Над местата за изчакване и почивка съм заложила на осветители с шапки от плат, които носят една по-домашна и спокойна атмосфера.

Столовете на служителите са обемни и комфортни. Цветът е син, като този на бранда. Избрах жълто за посетителските столове, защото внася слънчево настроение и кореспондира отлично с всички останали цветове в интериора. Диваните са в модерен и изчистен дизайн. Те са модулни и могат да бъдат подреждани и размествани според нуждите. Основният цвят е сивото, което съчетаваме със сини и червени възглавнички за акцент.

Заложих на един модерен и различен интериор, който да разчупи формалната корпоративна атмосфера. Спокойствие, хармония и природа са нещата, които все повече ни липсват в големия град.

Автор


Марина Иванова

Университет: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“