ИДЕЕН Проект 12:

Йордан Симеонов, ., София


за проекта


Проектът представя нова концептуална визия за офисите на Fibank. В детайл са разгледани два от тях в гр. София. - офис „Народно събрание“ 2 и офис „Александър Стамболийски“ 20.

Основният цвят в проекта е белият - символ на мир, чистота, прозрачност. Преобладаващите цветове в проекта са светли и земни тонове, което оставя усещане за минимализъм и хармония. Среброто и златото, в отделни детайли, обобщават интериора и му придават усещане за лукс и проспериет.

Важен детайл е и масивният дървен корниз, обикалящ банковите салони. Той е скулптурно съвременно тълкуване на българските национални мотиви, които откриваме в традиционните шевици. Лесно може да се забележи и сходството с логото на банката. Въпреки монолитния си характер, той е изработен на сглобка от прахово боядисани MDF плоскости

Златните детайли са основни в концепцията на интериора. Златото е символ на Слънцето и от древността е привличало вниманието на хората . Във времената то винаги е било асоциирано с власт, благосъстояние и могъщество. Тук може да го забележим както като акцент под формата на златно лого на Fibank, така и като фин детайл по бюрата в банковия салон. Местоположението на златното лого е стратегически разположено, за да привлича вниманието на минувачите. 

               

Зоната за сядане е разработена, също на модулен принцип и е организирана като параметрична пейка. Това позволява лесна адаптация на модела в различните офиси.

Всеки един от съставните и елементи "потъва", когато някой седне или се облегне на тях. 

Бюрата в банковия салон са с релефен детайл с двустранно двуцветно решение -

редуване на бялата основа (прахово боядисан МDF) и метални лайсни в златен цвят.

Това редуване създава оптична илюзия на преливане от един материал в друг.

Преливането е разминато на различните нива и варира, според различните гледни

точки . 

Автор


Йордан Симеонов

Университет: .