ИДЕЕН Проект 9:

Ива Бърдарска, Нов Български Университет, София


за проекта


Промяна на функцията

 Редизайна, трябва да отговаря на съвременните стандарти за банково обслужване и работа с клиенти. Предвидена е зона, отворена 24 часа, с повече банкомати. Зоната за изчакване  е разширена, приветлива и заема най-светлата част от офиса. Добавена е и нова зона за самообслужване и електронно банкиране.  Специално внимание е обърнато на зоната за кредитиране. Добавена е конферентна зала за срещи с корпоративни клиенти. 

Старият офис не позволяваше оптимално използване на пространството. Декоративните колони са премахнати, както и окаченият таван и преградните стени.

Дизайн

Дизайна на проекта е вдъхновен от елегантният, логичен, изчистен облик на логото. Подходящата интериорна визия за иновативна, инвестиционна банка е минималистична, ненатрапчива, високотехнологична. Фирмените цветове заемат своето конкретно място в проекта. Преобладаващ  червен цвят има при банковите операции изискващи малко време за изпълнение. Това са зоната за персонално банкиране с предвидено високо сядане, зоната за електронно банкиране, 24/7 зона с банкомати и зоната за изчакване. С преобладаващ тъмно син цвят с частите от банката изиксващи време за обсъждане и преговори. Това са зоните за кредитно банкиране и конферентната зала. Мебелите там са по-ниски, удобни и създадени за продължително седене. Частта с преобладаващи ахроматични цветове е касата. Всички бюра са създадени, специално за проекта в хармония с линията на логото.

Материали

За създаване на дизайна е използван метал, стъкло, текстил и дървени плоскости. Бюрата биха могли да се изработят по поръчка от MDF за да се пресъздаде тънката и гладка повърхност на плота. Осветлението е проектирано в синхрон с визията на проекта. Мека, индиректна светлина и OLED панели, които излъчват незаслепяваща, равномерно разпределена светлина, с индекс на цветопредаването близък до дневната светлина. Така създадената атмосфера е благоприятна и здравословна за съсредоточена работа с документи и дигитални устройства.Проектът е универсален и приложим за всички офиси на Fibank в страната.

Автор


Ива Бърдарска

Университет: Нов Български Университет