ИДЕЕН Проект 24:

Даниела Георгиева, Design Academy Net It, София


за проекта


Двата офиса се намират на оживено място, в центъра на града. Шумът идва не просто от големия човекопоток, но и от външната среда. Често това се превръща в проблем за служителите, намаля концентрацията, именно в това се корени моето вдъхновение за представения дизайн.

В основата на дизайна, който ще ви представя стои шума. Или по-точно намалянето му в обществените пространства.

Заложила съм на звукопоглъщащи материали. Панелни полукръгове обграждат всяко работно място. Които освен тази роля, изпълняват ролята и на отделяне на служителите и клиентите с цел конфиденциалност. Всеки клиент изпитва по-голям комфорт, когато има разстояние между него и останалите клиенти. Причината да заложа на разделение при бюрата на служителите.

Панелите още присъстват като обозначения (номерата на всяко обслужващо място), и прикачени за тавана обли панели, и в панелни букви, с които е изписано името на банката.  

На тавана има  окачени панели, основна цел за това разбира се е намалянето на шума. От тавана са на разстояние от 20 сантиметра. Между тях има разположени пендели, които са по-ниско за да падне акцента върху тях, въпреки простия си вид.

В зоните, в които няма напрекъснат ток съм заложила изцяло на плафони, които се задействат със сензори за движение.

Отворилото се пространство ми позволи, освен разделението на разботните места, да добавя –образен диван. От двете му страни съм разположила маси с тъч скрийн, за могат клиентите на използват MyFibank, или други услуги, докато чакат. Вътре във фронт офиса също има разположен банкомат. Избран модел ....

При влизането на входа съм добавила информация, за да имат възможност клиентите да попитат, когато е необходимо. Зад нея с панели е изписано Fibank.

От входа се вижда и машина за билети, която да подпомага редът на клиентите. Придружена е от електронно табло, разположено в близост до зоните за чакане.

Замиокулкас
(Замио)

Относно растението консултация със специалист ми помогна да направя избора. Замиокулкас е известно като едно от най-некапризните и издръжливи растения, затова не е проблем за отглеждане в офисна среда. Растението не понася директна слънчева светлина, каквато често липсва в този вид помещения.

Ползите от растенията редуцират шума, имат много пожителни влияния като: намаляват финни прахови частици, оптимизират нивата на въздушна влажност, подобряват концентрацията и паметта, повишават продуктивността и др. Най-положителното решение за всяко работно място.

Използвала меки саморазливни подови настилки, чрез които съм разделила зоните по цветове. Те са издръжливи на натоварване, лесно се почистват. Зоните за обслужаване и изчакване са в червено, а в син цвят са свободно преминаващите зони във фронт офиса.

Смятам, че чрез моя дизайн съм запазила фирмената идентичност, но все пак така различна, приканваща, предизвикваща интереса. 

Автор


Даниела Георгиева

Университет: Design Academy Net It